16 Haziran 2016 Perşembe

Tüp Bebek Tedavisi Sonrasında Hamilelik ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelik Sürecinde Dikkat edilmesi gerekenler


Tedavi ile elde edilen gebeliklerin normal gebeliklerden  farkı bulunmamaktadır. Sadece destekleyici ilaçlarınıza doktorunuzun söylediği tarihe kadar devam etmeniz gerekmektedir.
Tüp Bebek ile elde edilen gebelikler, normal gebelikler de görülen tüm riskleri (DownSendromu , Genetik Hastalıklar vb.) aynı oranda taşır.
 Bebeğin gelişim ve sağlık durumu gebelik esnasında yapılan test ve kontrollerde ortaya çıkar.

Eğer kan uyuşmazlığınız varsa; 

Anne Rh(-) negatif, Baba Rh(+) pozitif  anneye koruyucu aşı yapılmalıdır. Gebeliğin 28.haftasında hekiminizin tavsiyesine göre Rhogam yapılabilir. Bebek Rh(+) pozitif doğar ise doğumdan 72 saat sonra Rhogam aşısı yapılır.

Beslenme; 

Gebelikte tüm besin gruplarından (süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller,taze sebze ve meyveler, tahıllar, yağlar ve şekerler ) tüketilmeli, porsiyonda aşırıya kaçılmamalıdır.

Kilo alımı;

Gebelikte kilo alımının izlenmesi önemlidir. İlk üç ayda her ay 1 kg,sonraki aylarda ise ayda ortalama 1.5-2.0 kg ağırlık kazanmalıdır. Gebelik süresince annenin toplam aldığı kilo ortalama 12-15 kilo olmalıdır.

Cinsel ilişki;

8. haftadan (2 ay) sonra kanama ve daha önce düşük geçmişi yoksa 28-30. haftaya kadar cinsel ilişkide bulunulmasında sakınca yoktur. Özel durumlarda doktora danışılmalıdır. (Düşük ve erken doğum riski vs. )

 Ancak Tüp bebek tedavisi ile gebe kalan hastalarımızda doğuma kadar cinsel ilişki önermiyoruz.


Gebelikte Egzersiz;

Egzersiz, sağlıklı yaşamın önemli bir parçasıdır ve gebelikte de belli kurallara uyularak uygulanabilir. Gebelikte yapacağınız egzersiz dolaşım ve solunum sisteminizin daha iyi çalışmasına katkıda bulunması yanında kendinizi daha iyi hissetmenize, uygun sınırlar içinde kilo almanıza, kendinize duyduğunuz güvenin artmasına, olumlu duygular hissetmenize ve daha "fit" (dinç) olma hissini taşımanıza önemli katkılarda bulunur.

Herhangi bir sağlık problem olmayan bir anne adayı haftada 3-5 kez, 20-30 dakika devam eden, yorucu olmayan yürüme ve yüzme gibi egzersizler yapabilir.

Daha önceden düşük ve erken doğum yapmış,yada önceki gebeliklerinde değişik sorunlar yaşamış anne adaylarında egzersizin kısıtlanması veya niteliklerinin iyi bir şekilde ayarlanması gerekir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder