29 Mart 2016 Salı

Hormonlar bize ne söylüyor...

Tüp bebek tedavilerinde sıklıkla yapılan hormon tahlilleri neler ve niçin yapılıyor? 
Hormon İsmi  Test Zamanı Normal Değerler Ne Olmalı ? Değeriniz Ne Anlama geliyor ?
Folikül Uyarıcı Hormon (FSH)
Adetin3.cü günü
3-20 mIU / mL  FSH genellikle yumurtalık rezervinin  bir göstergesi olarak kullanılır. Genel      olarak, 6-9 güzel  ,9-10 normal , 10-13  azalmış rezerv gösterir, 13 ve üstü   ilaçla çok uyarı gerektirir.


Estradiol (E2)
Adetin
3.cü günü
25-75 ug / ml
Değerlerin az olması ilaçla uyarılma  konusunda iyi olduğu anlamına gelir.     Regl döneminizin 2.ci ve 3cü gününde  değeriniz yüksek çıkarsa kist varlığını  
 veya azalmış yumurtalık rezervine  işaret eder.
Estradiol (E2)İlaçların
4-5.ci
günü
100 + ug / ml ya da 2x 3. Gün E2 degerlerine göre kaç yumurta  oluştuğunu gösteren bir çizelge yoktur.  Çoğu doktor E2 herhangi bir artışı  olumlu bir işaret dikkate alacaktır,  ama bazı doktorlar da    hastaların adetlerinin 3. gününde  alınan seviyesinden E2 uyarıcıları 4 .cü  günden sonra 100 pg / ml değerinin  artışını formüle ederek kullanır.
Estradiol (E2)Dalgalanma   / hCG gün200 + ug / ml Folükül başına Seviye  E2  (18 mm) de  200-600 olmalıdır.Bu seviyeler kilolu  hanımlarda bazen düşük çıkabilir.
Luteinizan Hormon (LH )Adetin
3.cü günü
<7 mIU / mL Normal bir LH değeri FSH  değerine  benzer. Bu değer FSH değerinden  büyükse PCOS ( Polikistikover )    sorunundan söz edilebilir.
Luteinizan Hormon (LH )Gün Dalgalanma> 20 mIU / ml LH artışı 48 saat içinde yumurta çatlaması olacağını gösterir .(ovulasyona yol açan hormon).
prolaktinAdetin
3.cü günü
<24 ng / ml Artan prolaktin seviyeleri yumurtlamaya engel olabilir.Prolaktini çok  yüksek çıkan hanımların daha ileri testler (MRG) Hipofiz tümörü kontrolü  yapılmalıdır.  PCOS ( Polikistikover sorunu olan bazı hanımlarda  hiperprolaktinemi sorunu olabilir.
Progesteron (P4)Adetin
3.cü günü
<1.5 ng / mlGenellikle foliküler faz seviyesi denir. Bu değerin yüksek seviyesi,gebelik oranının düşük olduğuna  işaret edebilir.
Progesteron (P4)adetin 1.ci ve 21 günü> 15 ng / ml Sabah aç karnına yapılması gereken bir testtir. Progesteron testi yumurtlamayı onaylamak için yapılır.  5 üzerinde bir seviye muhtemelen yumurtlama çeşit gösterir, ama çoğu doktor doğal bir döngüsü üzerinde 10 üzerinde bir seviyede ve bir ilaçlı döngüsü üzerinde 15’in üzerinde bir seviyede görmek ister.
Tiroid uyarıcı hormon(TSH)gün 30,4-4 uIU / mlEn laboratuarlarında normal orta menzilli yaklaşık 1.7 olduğunu. Düşük veya normal T4 seviyesi ile birlikte TSH yüksek düzeyde bir genel doğurganlık üzerinde bir etkisi olabilir hipotiroidiyi gösterir.
Serbest triiyodotironin (T3)Adetin 3.günü1,4-4,4 mg / mlBazen hastalıklı tiroid bezi T3 çok yüksek düzeyde üretmeye başlar ama yine de T4 normal seviyede üretir. Bu nedenle, her iki hormonun ölçümü tiroid fonksiyonu hakkında daha da kesin bir değerlendirme yapar.
Thyroxine (T4)Adetin 3.günü0,8-2 ng / dlDüşük seviye  tiroid bezi sorununu gösterebilir  T4 düşük ve TSH normal ise, bu hipofiz hormonunda  bir sorun olduğunu gösterme olasılığı yüksektir.
Toplam TestosteronAdetin 3.günü6-86 ng / dlTestosteron böbreküstü bezi ve yumurtalıklardan salgılanır. Normali  50’nin üzerinde bir seviye olması istenir.
Dehidroepiandrosteron Sülfat (DHEAS)Adetin 3.cü günü35-430 ug / dl DHEAS seviyesi insülin duyarlılığını arttıran ilaçların kullanımıyla arttırılabilir.
Tüp Bebek Tedavilerinde Kadın Hormon Düzeyleri ne olmalı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder