30 Eylül 2015 Çarşamba

Gebelikte İdrar Kaçırma

Gebelikte İdrar Kaçırma 


Hamilelikte sık görülen problemlerden biri sık idrara çıkma ve idrar kaçırmadır. Anne adayları çoğu kez utanma,çekinme gibi nedenlerden bu durumu saklar.
Anne adayları ya tuvalete gidene kadar geçen süre içerisinde idrarlarını tutamaz ve kaçırırlar (Bu durum genelde mesane duvarının idrar yolu enfeksiyonları sonucu hassaslaşması ile ortaya çıkar) ya da öksürme, aksırma gibi karın içi basıncı arttırıcı hareketler ile idrar kaçırırlar.
Mesane ve idrar yolu arasındaki sfinklerin görevini yeterince yapamaması nedeniyle basınca bağlı idrar kaçırma olabilir.
Gebelikte böbrekten geçen ve süzülen kanın miktarı dolayısıyla idrar miktarı artmaya başlar. Bu durum sık sık idrarın gelmesine ve çabuk sıkışmaya yol açar. 
Rahim büyüdüğü için idrar torbasını yukarı ve geriye doğru iter, ayrıca gebelikte progesteron hormonu artar, progesteron hormonunun artışı idrar yolu ve mesane arasındaki sfinklerin gevşemesine neden olur.
Aşırı kilo ve daha önce çok doğum yapmış olmak da idrar kaçırma riskini arttırır.
İlk kez gebelik yaşayan anne adayları bazen idrar kaçırdıklarının farkına varmazlar, bebeğin suyunun geldiğini ya da erken doğum yapacağını düşünen anne adayları panik ile doktora başvurabilirler.
Böyle bir durumda öncelikle sakin kalmalı ve gelen akıntı değerlendirilerek geç kalınmadan hekime başvurulmalıdır.
İdrar kaçırma şikayeti ile gelen anne adayına idrar kültürü ve antibiyogramı yapılarak idrar yolu enfeksiyonu var ise tedavi edilmelidir.
Gebelik sırasında ve doğumdan hemen sonra Ürolojik tetkikler önerilmez, fizyolojik değişiklikler nedeniyle yapılacak olan ürolojik tetkikler bu dönemlerde doğru yanıt vermeyebilir.
Doğumdan sonra idrar kaçırma şikayeti devam ediyorsa öncelikle, doğum sırasında alınan kiloların verilmesi önerilir.
Enfeksiyon bulgusu yok ve idrar kaçırma şikayeti devam ederse mutlaka Üroloji doktoru tarafından muayene edilmeli ve gerekli incelemeler yapılmalıdır.
Hastalara sıklıkla işeme ve perine kaslarını çalıştırıcı egzersizler (kegel) önerilir. Egzersizlerin yetersiz kaldığı durumlarda mesane ve idrar yolu arasındaki bozulmuş anatomiyi düzeltmek için cerrahi işlem gerekebilir.
Cerrahi işlem sonrasında sıklıkla idrar kaçırma şikayeti ortadan kalkar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder