15 Mayıs 2015 Cuma

NE ZAMAN GEBE KALMALIYIM ?

 KADIN YAŞI VE KISIRLIK
Kafamızdaki en büyük sorulardan biridir, Ne zaman gebe kalmalıyım gebelik için ideal yaş nedir? Anne olmaya hazır mıyım?Çocuk mu yapmalıyım Kariyer mi ? yoksa her ikisi birlikte olur mu? tabi ki olur neden olmasın... Güçlü başarılı kendi ayakları üzerinde duran kadın her şeyin üstesinden kolayca gelecektir... ancak küçük bir detay var.
Kadın her istediğinde hemen gebe kalabilecek mi? O gözden kaçırdığımız küçük detay belkide kocaman bir problemin kapısını bizler için açıyor olacak.
Kadın yaşı ve doğurganlık ters orantılıdır.Kadın yaşı arttıkça doğurganlık azalıyor.Kadın 30-32  yaşa geldiği zaman fertilite (doğurganlık) azalmaya başlar ve  40 yaştan sonra hızla azalır.
Nasılsa teknoloji çok ilerledi, tüp bebek ile hemen gebe kalırım diyorsanız bir kez daha düşünün.
Yardımcı üreme tekniklerinde başarı oranlarını en fazla etkileyen faktör kadın yaşıdır.Bir kız  bebeğin doğduğunda yumurtalığında yaklaşık 1-2 milyon yumurta hücresi vardır.
    Yaşam boyunca  bu yumurtalar sürekli azalmakta ve pubertede 500-600 .000 ‘e kadar düşmektedir.
 30  yaşından sonra her yıl bebek doğurma olasılığı yaklaşık %3-%5 oranında azalmaktadır. 
Kadının  38-39  yaşından sonra,bu yumurtaları hızla  azalır ve menopozda sınırlı sayıda yumurta kalır.38 yaş sonrasında yumurtaların azalmasıyla birlikte ,yaşlanmış yumurtalar daha az uyarılır hale gelir. 
Tedavi aşamalarında kullanılan ilaç dozları artar ,ancak yanıt azalır.Yaş ilerledikçe,foliküllerde kromozom anomali  ve gebelik kayıpları  oranları artar.20 ‘li yaşlardaki kadınlarda düşük yapma oranı %12-15  arası iken, 40 ‘lı yaşlardan sonra % 50 nin üzerine çıkar.

 Maalesef kadınların yumurtalarını geriye getirmek için zamanı geri alacak  bir tedavi yoktur.Özellikle daha ileri yaşlarda evlilik yapan  kadınlar  fazla zaman kaybetmeyin, bir Tüp bebek uzmanına mutlaka danışın ,doğurganlık ve yumurta rezerviniz hakkında bilgi edinin,ve kısa sürede gebe kalmak için uygun tedavi planınızı belirleyin.


3 yorum:

  1. Bebek sahibi olmak isteyenler için faydalı bir paylaşım olmuş. Elinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, umarım herkes için faydalı olur

      Sil
  2. Bebek sahibi olmak isteyenler için faydalı bir paylaşım olmuş. Elinize sağlık....

    YanıtlaSil